Jump START Triaj Sistemi
Jump START triaj sistemi, START triaj modelinin bir varyasyonudur. Jump START triaj modeli alanda pediatrik hastaların triajı da kullanılak üzere START triaj modeli üzerinde türetilmiştir.
Jump START triaj sistemi, özellikle 8 yaş altındaki çocukların, çocuk görünümünde olan yaşı bilinmeyen hastaların hastaların afet ve triaj gerektiren olağan dışı durumlarda daha sağlıklı ve etkin triaj yapılabilmesini sağlamak amacı ile 1995 yılında ortaya atılmıştır. 1995 yılında Miami Florida Çocuk Hastanesi’nde görevli Dr. Lou Romig tarafından tanımlanmıştır.
Genel olarak start triaj modeli ile aynı ana başlıklarda ve aynı kriterlerler göz önünde bulundurulmaktadır. Ancak hasta değerlendirilmesinde ve bazı değerlendirmelerde ufak modifikasyonlar mevcuttur.
Jump START Triaj Sistemi Farklılıkları
Jump START triaj modelinin farklılıklarını aşağıdaki gibi belirtebiliriz.
Solunum Değerlendirmesi Aşaması: Jump start triaj sisteminde solunumu olmayan hastalarda aynı start triaj sisteminde olduğu gibi başa pozisyon verilir. Aynı zmanda periferik nabzın palpe edilmesi istenir. Başa pozisyon verdikten sonra hastanın nabzı palpe edilebiliyor ancak spontan solunumu hala gelmedi ise hastaya 5 tane kurtarıcı soluk verilmesi istenir. Eğer bu 5 kurtarıcı soluktan sonra solunu gelirse KIRMIZI olarak değerlendirilir. Başa pozisyon verilmesine rağmen solunumu ve nabzı olmayan hastalar ise SİYAH olararak dğerlendirilir.
Solunum Hızının Değerlendirilmesi: Jump START triaj sisteminde bu aşamada hastanın solunum sayısı 15-45 araında ise dolaşım değerlendirilmesine geçilir. Solunum sayısı 15 den az 45 den yüksek ise kasta KIRMIZI kodlu olarak değerlendirilir.
Dolaşım Değerlendirilmesi: Bu aşamada hastanın nabzı palpe edilebiliyor ise mental durum değerlendirilmesine geçilir. Eğer hastanın nabzı palpe edilemiyorsa KIRMIZI kodlu olarak değerlendirilir.
Nörolojik Değerlendirme: Jump START Triaj sisteminin son aşamasında hastanın nörolojik değerlendirmesi AVPU skalasına göre değerlendirilir. Bilinç durumu, ağrılı uyarana yanır var (P) veya kapalı (U) olarak değerlendirilse KIRMIZI kodlu olarak değerlendirilir. Bilinç durumu Açık (A) veya sesli uyarana yanıt var (V) olarak değerlendirilse SARI kodlu olarak değerlendirilir.
Jump START triaj sisteminde de Yürüyebilen hasta grubu YEŞİL triaj kodlu hastalar olarak değerlendirilir.
Kaynaklar:
- https://chemm.nlm.nih.gov/startpediatric.htm
- https://ssom.luc.edu/media/stritchschoolofmedicine/emergencymedicine/emsforchildren/documents/disasterpreparedness/otherresources/mcitriage/emscjumpstarttrainingprogramandmaterials/handoutmaterials/JumpSTART%20Training%20Scenarios%202016%20final%282%29.pdf
- https://www.riverview.org/downloads/pdfs/rvh-ems-start-and-jump-start-mci-triage-tools.pdf